Få kontroller av veterinärkliniker i länet

Jordbruksverket kritiserar länsstyrelsen i Stockholm för att veterinärkliniker i länet inte kontrolleras som de ska. Länsstyrelsen har inte besökt en enda klinik på tre år. Skälet är att det saknas pengar och att reglerna är otydliga, säger länsveterinär Karina Burlin.

- Vi anser att det inte funnits tillräckligt med stöd i lagstiftningen och inte tillräcklig kontrollvägledning för vad det vi faktiskt ska göra och vad vi faktiskt har befogenhet att göra. Vi har inga sanktionsmöjligheter utan vi rapporterar till Jordbruksverket det som är fel. Vi har inte tillräckligt med resurser utan jag har varit tvungen att prioritera väldigt hårt, säger länsveterinär Karina Burlin.

Det finns omkring 100 veterinärkliniker i Stockholms län och ingen av dem har alltså fått besök av länsstyrelsen på tre år. Vid kontrollerna ska till exempel rutiner gås igenom och ny lagstiftning. Nästa år kommer nya, tydligare regler för hur besöken ska gå till.

I år har länsstyrelsen dock fått utökade resurser när kommunernas djurskyddstillsyn gått över till länsstyrelserna. Antalet djurskyddsinspektörer har ökat från 5 till 25 tjänster. Det har gett möjlighet att prioritera om, säger Karina Burlin. Målet är nu att besöka varje veterinärklinik i länet ungefär vart femte år, men frågan är om Jordbruksverket nöjer sig med det.

- Jordbruksverket bryr jag mig inte så mycket om, allmänheten är viktigare. Naturligtvis ska vi sköta Jordbruksverkets rapportering men det vi vill är att djuren och allmänheten - som jag ser det, det är ju de kunder som länstyrelsen har, säger länsveterinär Karina Burlin.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista