Långsiktighet och samverkan krävs i arbete mot prostitution

En av de viktigaste delarna i arbetet mot prostitution och människohandel är att få olika myndigheter att arbeta kontinuerligt med frågan och att samverka. Det säger Patrik Cederlöf, som är nationell samordnare i arbetet mot prostitution och människohandel.

- Största utmaningen är väl att hitta vägar, så att vi kan få in den här verksamheten i ordinarie verksamhet inom respektive myndighet, och att det inte blir någonting som lever under kortare tid i projekt, utan att det blir något som är förankrat i linjeverksamhet eller i daglig verksamhet, säger han.

En av de saker Patrik Cederlöf kommer att ta itu med under våren är att sätta ihop ett nationellt stödteam med personer som redan idag jobbar mot prositution och människohandel. Även om det skulle vara möjligt att bilda flera mindre team över landet, så är det bättre långsiktigt att samla kompetensen för att sedan kunna bistå när det behövs hjälp ute i landet, säger han.

Radio Stockholm har den här veckan rapporterat om gatuprostitutionen i Stockholm, samtidigt som det avslöjats att en högt uppsatt chef på ett företag sålt flickor i gymnasieåldern till sexköpare. Arbetet mot prostitution behöver bedrivas på flera sätt, säger Patrik Cederlöf.

- Då är vi inne på att det här måste engagera en större del av samhället. Det är ingenting som man bara hittar på Malmskillnadsgatan, eller att man hittar en person inlåst i en lägenhet, utan det här är ju en problematik som kan se ut på väldigt många sätt, det finns ingen steretyp bild, säger Patrik Cederlöf.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".