vallentuna

Flicka allvarligt skadad i tågolycka

En 13-årig flicka vårdas för livshotande skador efter att ha blivit påkörd av ett tåg på Roslagsbanan i Vallentuna i morse. Olyckan inträffade i korsningen Banvägen/Teknikvägen och är bara en i raden av allvarliga olyckor längs spåret.

– Lokföraren ser att hon kliver ut och uppfattar det som att hon inte är uppmärksam tillräckligt och inte ser tåget. Han signalerar och slår på bromsen men hinner inte stanna, utan kör på flickan här. Som tur var så träffar tåget lite på vänster sida och inte rakt på, så flickan knuffas åt sidan istället för att hamna under tåget, säger stationsbefäl Nils Fyr på Roslagspolisen.

– Det är klart, det tyder ju på att det skulle behövas någon mer form av bevakning på platsen.

Flickan gick över den obevakade järnvägsövergången med sin cykel när tåget plöstligt kom. När räddningstjänsten kom till platsen var hon medvetslös och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus med livshotande skador. Hur hennes tillstånd var på tisdagseftermiddagen är oklart.

Vid olycksplatsen finns en så kallad gång- och cykelfålla, det vill säga ett slags staket som tvingar de som tänkt passera spåret att sakta ned och se sig om i spårets båda riktningar. Men de obevakade järnvägsövergångarna är ett problem i Vallentuna. De senaste åren har tre personer dött efter att ha blivit påkörda av tåg på Roslagsbanan och minst fem personer har skadats mycket allvarligt.

Vallentuna kommun hävdar att de sedan två år tillbaka krävt att alla övergångar utrustas med ljud-, ljussignaler och bommar men att SL, som ansvarar för säkerheten längs spåret, hittills ingenting gjort.

På SL å andra sidan anser man att sträckan är säker. Det handlar om en raksträcka, med god sikt och fållor vid övergångarna, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdelning. Han känner inte till att kommunen krävt förbättrat säkerhet.

– Jag känner inte till det kravet i detalj men det är ju så att vi har ju en kontinuerlig dialog med alla länets kommuner i många olika frågor, varav säkerhetsfrågor naturligtvis en är väldigt viktigt del. När det gäller den här sträckningen så är det ju naturligtvis så att vi nu måste titta på hur den är utformnad. Det är ju en tragisk olycka som har inträffat där idag, säger han.

Men olyckor längs den här sträckan har ju inträffat flera gånger tidigare?

– Som sagt, då får vi ta med oss det och titta på säkerheten kring de här övergångarna, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdelning.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Flera olyckor längs Roslagsbanan

I mars 2009 får en tonårsflicka livshotande skador efter att ha blivit påkörd av ett tåg på Roslagsbanan i Vallentuna. Flickan kom cyklade över den obevakade övergången när tåget kom.

I maj 2007 får en man föras till sjukhus efter att ha körts på av ett tåg. Han klarade sig med armbrott och sårskador.

I december 2006 omkommer en man efter att ha blivit påkörd av ett Roslagståg vid Lindholmen. Polisen betecknar händelsen som en olycka.

I oktober 2006 omkommer en 15-årig pojke i en tågolycka i Vallentuna, och två av hans vänner blir svårt skadade. Ungdomarna krockade med tåget när de körde över spåret på en moped.

I mars 2003 får en person föras till sjukhus med allvarliga skador efter att med sin personbil ha blivit påkörd av ett tåg vid Kårsta.

I januari 2000 omkommer en äldre man efter att ha träffats av tåget när han passerade en övergång utan bommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista