Fler friskolor läggs ned

Fler gymnasiala friskolor än vanligt har lagts ner eller gått i konkurs. Bara under årets första kvartal har sex friskolor i landet lagt ner sin verksamhet, enligt Skolinspektionen, jämfört med de två till tre nedläggningar det normalt handlar om per år.

– Just de här fallen beror på att man inte fått tillräckligt många elever och då får man inte heller en intäkt som gör att skolan kan drivas vidare. Jag tror att det är den viktigaste orsaken, säger Birgitta Fredander, enhetschef vid Skolinspektionen.

Det är två utbildningsföretag med sammanlagt sex friskolor som nu antingen gått i konkurs, lagts ned eller helt enkelt inte startat som planerat. Två av skolorna finns i länet.

Nyligen gick ägarna till Norrtälje enskilda gymnasium i konkurs. Skolan blev uppköpt av ett konkurrerande företag, RHS-gymnasium dit de 37 eleverna ska slussas.

Tyresö enskilda gymnasium, med samma huvudägare, drogs med i fallet och har lagts ned. Där har gymnasiets 20-tal elever flyttat till andra skolor.

Det minskade elevantalet gjorde att Skolinspektionen avslog ovanligt många ansökningar i fjol. Och fler friskolor kan komma att tvingas lägga ner, tror Birgitta Fredander.

– Man kan ju tänka sig att eftersom det är så att elevunderlaget när det gäller gymnasiet sjunker väldigt kraftigt de närmaste åren och då kan man kanske tänka sig att det kan vara fler skolor som idag ligger med små marginaler som inte lyckas få tillräckligt med elever, säger Birgitta Fredander.

Kanslichef Carl-Gustaf Stawström vid Friskolornas riksförbund säger till Radio Stockholm att det minskade elevantalet kan bli problematiskt för nystartade gymnasier eller de som ska till att starta, men att redan etablerade friskolor inte kommer att påverkas så mycket.

Men Birgitta Fredander på Skolinspektionen tycker att detta manar till eftertanke.

– Jag tycker att det är en utveckling som gör att man måste fundera på var man kan starta friskolor, speciellt gymnasieskolor, och om det verkligen finns plats för fler skolor just nu.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista