Fler linjer krävs.
STOCKHOLM

Befolkningsökning kräver nya t-banelinjer

För att Stockholm ska kunna klara en framtida befolkningsökning behövs tre nya tunnelbanlinjer. Det visar en översiktsplan som håller på att arbetas fram.

Linjerna behövs dels för att klara befolkningsökningen, men även för att få fler att åka kollektivt, säger Erik Tedesjö, trafikplanerare på Stockholms stads stadsbyggnadskontor.

- Vi har en förlängning till Karolinska-Norra stationsområdet från Odenplan, som vi planerar för. Vi tittar också på möjligheten att förlänga Kungsträdgårdslinjen till Södermalm och vidare till Nacka. På lite längre sikt tittar vi också på nya helt genomgående tunnelbanestråk under Stockholm, säger han.

Översiktsplanen ska bli en vägledning för hur det framtida Stockholm kommer att utvecklas. Här finns prognoser om bostäder, miljö, trafik och arbetsplatser. Arbetet har nu kommit halvvägs och när det är färdigt kommer det att vara att ligga som grund för de politiska besluten.

I planeringen räknar tjänstemännen med att Stockholm kommer att vara en miljonstad år 2030. Det innebär runt 100 000 nya arbetsplatser och 65 000 fler bostäder.

För att klar det behöver det byggas tätare i både när- och ytterförorter. Det behövs också utbyggd kollektivtrafik, fler cykelvägar och vägar.

- Den enskilt största utmaningen är ju att Stockholm växer så mycket och vill växa till en miljonstad till 2030. Det är väldigt mycket som ska få plats, det är inte bara människorna, utan med det följer ju avfallshantering, trafik, etcetera etcetera, så det är helt enkelt konsten att få in väldigt mycket människor och väldigt mycket verksamheter på samma yta som vi ändå har att röra oss på, säger Niklas Svensson, projektledare för den nya översiktsplanen vid Stockholms stads stadsbyggnadskontor.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".