Skarp kritik mot rättspsyk i Huddinge

Socialstyrelsen riktar kraftig kritik mot rättspsykiatriska enheten vid Huddinge sjukhus, bland annat har intagna tvångsvårdats på ett olagligt sätt, då fastspänning och isolering av patienter använts som bestraffning. Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på det inträffade.

Det var i januari i år som Socialstyrelsen gjorde en inspektion av den rättspsykiatriska vårdsektionen vid Huddinge sjukhus. I rapporten från inspektionen framförs hård kritik och enligt Socialstyrelsen är en del av de åtgärder man vidtagit inom vården vid rättspsyk i Huddinge lagstridiga.

Socialstyrelsens inspektion kom efter flera anmälningar om att intagna inte fått träffa läkare och att hårdhänta åtgärder som fastspänning i bälte och isolering av patienter använts inte bara som behandling - utan snarare som ett medvetet bestraffningssystem.

Av Socialstyrelsens beslut kan också utläsas att de anställda vid rättspsyk ofta använt sig av begreppet nödvärn i samband med att en patient skulle spännas fast - men att rutinerna kring detta var oklara.

De regler och föreskrifter som finns på området är tydliga. Det är den beslutande läkaren som själv ska undersöka patienten, men under Socialstyrelsens besök framkom att detta inte alltid görs på avdelningen - något som alltså är felaktigt.

Antalet avvikelserapporteringar vid rättspsyk i Huddinge har ökat kraftigt på sistone. Under förra året handlade det om en fördubbling jämfört med året innan. Rent allmänt, enligt Socialstyrelsen, är respekten för gällande lagar dålig på avdelningen.

Nu har chefen för den rättspsykiatriska vårdenheten i Huddinge fått fram till den 24 april på sig för redovisa vilka förbättringar som ska genomföras.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista