Sjukfrånvaron minskar i landstinget

Sjukfrånvaron minskar bland de landstingsanställda. Minskningen är i genomsnitt 10 procent om man jämför  år 2007 med 2008. Och allra mest minskar den i primärvården- med 20 procent.

Sjukfrånvarominskningen inom Stockholms läns landsting förvånar inte Pierre Bergensand, chef för vårdcentralen i Stuvsta i Huddinge:

- Vi har oftast haft små arbetsgrupper och har jobbat rätt mycket långsiktigt. Vi har också haft projekt, alla som var långstidssjukskrivna skulle in i ett coachprogram. Eftersom vi jobbar aktivt vid sjukskrivningar när det gäller patienter så tänker vi på samma sätt när det gäller vår egen personal, säger han.

Sjukfrånvaron hos anställda inom Landstinget har minskat i genomsnitt med två dagar visar ny statistik som Radio Stockholm tagit del av - från 20,4 sjukdagar per anställd 2007 till 18,4 dar 2008. Allra mest har sjukfrånvaron minskat inom primärvården med mer än fem dagar - från 23,4 till 18,1.

Det är främst bland de långstidssjukskrivna som minskningen skett och även om statistiken ännu inte analyserats tror personallandstingsrådet Maria Wallhager (FP) inte att det är fler än vanligt som blivit förtidspensionärer utan att det är ett långsiktigt arbete som nu gett resultat.

- Vi har blivit bättre på att uppmärksamma de långstidssjuk-skrivna. Hjälpa dem att komma tillbaka men också hjälpa dem att hitta andra arbeten om sjukskrivningarna är relaterade till den arbetsplats eller det arbetsuppdrag de haft. Men vi är också bättre på att uppmärksamma personer som mår dåligt på jobbet innan man sjukskrivs, säger Maria Wallhager.

Men trots att det nu ser bra ut vill inte Pierre Bergensand, verksamhetschef på Stuvsta vårcentral säga att att är lugnt för det. 

- Det som kan vara hotande i framtiden är möjligtvis att vi har ökat på arbetstempot så mycket. Så det finns ju en risk att den här trenden kan vända eftersom pressen blir hårdare på alla. Man måste producera mer besök för att få samma ersättning som förut. Det kan vara en risk med nya Vårdval Stockholm. Men det har vi ju inte sett än, säger Pierre Bergensand, verksamhetschef, Stuvsta vårcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".