NORRTÄLJE

Vindkraftspark på Rådmansö

Omkring 15 vindkraftverk planeras att byggas på Rådmansö, sydöst om Norrtälje. Under onsdagskvällen hölls ett informationsmöte med ett åttiotal personer från Rådmansö. Många var skeptiska.

- Platsen är bra utifrån vindläget och sedan också att 15 vindkraftverk kan stå i en grupp och få anslutning mot nätet, det gör det till ett bra projekt, säger Magnus Igel från Wallenstam energi som vill bygga vindkraftsparken.

Energin som dom planerade 15 vindkraftverken kommer ge kommer räcka till att ge energi till 4200 villor per år, enligt Wallenstam.

Om allt går som Wallenstam energi vill så kan vindkraftverken börja byggas 2011 och tas i drift år 2012.

Men många tillstånd måste sökas innan vindkraftverken snurrar och under mötet igår var det många som bor på Rådmansö som inte var så pigga på bygget.

Bland annat var man orolig för att fastighetspriserna i området ska sjunka, men också för miljön.

- Jag tycker inte om att projektet hamnar i en känslig skärgårdsmiljö där man precis lyckats inplantera havsörn och mycket annat som gör friluftslivet rikt, säger Kerstin Parment som har en sommarstuga i området.

- Men det är ju bra för miljön med vindkraft?

- Ja men jag tycker man ska välja stället med en stor vinkraftspark med omsorg, säger Kerstin Parment.

Men enligt Magnus Igel finns det ingenting som talar för att havsörnen skulle ta skada av vindkraftverken.

- Vi berörs av nån rovfågel i området men vi ligger i storleksordningen på rätt avstånd för att klarar dom gränsvärden som finns idag, säger Magnus Igel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista