HANINGE

Försvaret sanerar Musköbasen

Flera områden i Stockholms skärgård där försvaret haft verksamheter måste miljösaneras. Först ut är Musköbasen där tunnlar som leder till torrdockor i bergrummen ska rensas på miljöfarliga ämnen.

Carl-Johan Hedberg säger att det framför allt handlar om rester från båtfärg som ska saneras på försvarsmaktens förorenade områden.

- Främst tenn-organiska föreningar kopplade till de bottenfärger som fanns på båtarna, säger han.

Ett sextiotal av över 2000 platser som förorenats av militär verksamhet genom åren ligger i Stockholms skärgård. Försvaret har en lista över vilka områden som ska saneras och under året ska Musköbasen i Haninge kommuns skärgård rensas på miljöfarliga ämnen. Det är de tunnlar som leder till fyra torrdockor i bergrummet som ska saneras.

Försvaret beräknar att saneringen kommer att kosta miljonbelopp men var notan slutar på är inte helt klart ännu. Att saneringen ska göras i år beror på att det ska göras andra renoveringar i själva varvet.

Gifterna har samlats i tunnlarna sedan sextiotalet och framåt, enligt Carl-Johan Hedberg.

- Så länge de ligger som de ligger så är de ju inte särskilt farliga eftersom de ligger inne i berget, men om de sprids ut så är de ju till nackdel för främst djurlivet.

Muskö i Haninge är inte det enda område i Stockholms län som behöver saneras efter militär verksamhet. Det finns också områden i Värmdö, Vaxholm, Norrtälje och Nynäshamn som skulle behöva saneras.

- Det kan vara kopplat till bränslehantering, till fartyg och fordon och det kan vara före detta skjutbanor och då är det främst metaller som det finns, säger Carl-Johan Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista