Kameror ska fungera igen i maj. Foto: Scanpix.
stockholms län

Problem med SL:s övervakningskameror

Det är stora problem med övervakningskamerorna i SL:s bussar. Hälften av alla filmer som polisen begär in från övervakningskamerorna på SL:s bussar i Stockholms län går inte att använda, för att kamerorna helt enkelt slutat att fungera.

– Det här ett ensamarbete och man är ensam i bussen verkligen. Kommer det grupper med människor som är arga eller gör någonting så är man ganska liten i bussen alltså. Man har inte så mycket att sätta emot, säger bussförare Tuija Kronskans.

Totalt finns runt 11 500 kameror i bussarna i Stockholms kollektivtrafik. De monterades upp i somras och i de fall kamerorna har fungerat har de haft stor betydelse i flera brottsutredningar. Misshandel, stöld och skadegörelse är de vanligaste brotten.

Men hälften av alla filmer som polisen begär in från övervakningskamerorna på SL:s bussar visar alltså ingenting. Förklaringen är att kommunikationen mellan kamerorna och de hårddiskar, där materialet ska lagras, av någon anledning inte fungerar, säger SL:s presschef Björn Holmberg.

– Det här är ett garantifel som har uppkommit i systemet där vi tillsammans med tillverkarna av de här kamerorna jobbar på för fullt så att det här fixar till sig. Och vi kommer att under maj ha alla kameror i funktion igen, säger Björn Holmberg.

Men bussförare Tuija Kronskans nöjer sig inte med det svaret. Hon har flera gånger hamnat i hotfulla situationer och har flera kollegor som blivit misshandlade i tjänsten. Kamerorna har ett avskräckande syfte, säger hon, och att de inte fungerar är under all kritik.

– Det är bedrövligt! Sätter man in sådana här dyra system då ska det ju fungera, säger Tuija Kronskans.

– Vi har hela tiden trott att det har fungerat. Som en falsk trygghet.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".