Dömd sjukgymnast har kvar legitimation

En sjukgymnast i Stockholm som för tre år sedan dömdes till fängelse för bland annat våldtäkt mot barn har fortfarande kvar sin sjukgymnastlegitimation. Socialstyrelsen, som kan begära att den kan dras in, har först nu fått veta att mannen är dömd.

Trots att reglerna är tydliga har både tingsrätt och hovrätt missat att rapportera domen till Socialstyrelsen.

Sjukgymnasten dömdes redan 2005 av Stockholms tingrätt till fängelse för våldtäkt mot barn, köp av sexuella tjänster och framkallande av fara för annan eftersom han haft oskyddad sex trots att han är HIV-smittad.

Några månader senare, i början av år 2006, dömdes mannen av Svea Hovrätt som dessutom höjde hans straff till fyra års fängelse.

Men både tingsrätt och hovrätt har missat att fullgöra den skyldighet de har att rapportera till Socialstyrelsen när någon vårdanställd med legitimation döms. Enligt Domstolsverkets regler, som är mycket tydliga, ska straff som rör en rad legitimerade yrkesgrupper, däribland sjukgymnaster rapporteras till Socialstyrelsen inom en vecka . Det har uppenbarligen inte skett.

Först i slutet av februari i år fick Socialstyrelsen reda på att sjukgymnasten dömts och nu gick det fortare.

I tisdags beslutade Socialstyrelsen anmäla ärendet till HSAN, Hälso och sjukvårdens anvarsnämnd, och kräva att mannens legitimation ska dras in. Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att sjukgymnasten genom sitt handlande är uppenbart olämplig att utöva sitt yrke.

Nu återstår att se hur länge Ansvarsnämnden kommer att ta på sig för att avgöra om sjukgymnasten ska bli av med sin legitimation eller inte.

Socialstyrelsen utreder nu varför det dröjt så länge innan de fått besked om domen.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".