Nytt nej för kamera i taxi

Taxi Stockholm får tillsvidare inte fotografera sina passagerare. Däremot kan Taxi Göteborg tills vidare fotografera sina passagerare. Länsrätterna i Vänersborg och Stockholm gick i dag på helt olika linjer i frågan.
Länsstyrelserna i Stockholm och Västra Götaland har tidigare sagt ja till kameror som automatiskt tar stillbilder av alla resenärer. Justitiekanslern (JK) har motsatt sig och överklagat besluten. JK begärde också så kallad inhibition, att de överklagade besluten inte skulle gälla förrän frågan avgjorts definitivt. Och det är just inhibitionen som länsrätten i Stockholm sagt ja till medan Vänersborg sagt nej. Ingen av domstolarna har dock tagit definitivt beslut om den omdiskuterade kameraövervakningen. Kamerorna är tänkta att monteras vid vid backspegeln så att de kan fotografera passagerare när de stiger i och ur taxibilarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista