stockholm

Sex personer åtalade i stor insiderhärva

På fredagen väcktes åtal vid Stockholms tingsrätt mot sex personer i en insiderhärva som enligt Ekobrottsmyndigheten är den största hittills i Sverige. De åtalade misstänks ha gjort vinster på milijontals kronor genom olagliga aktieaffärer.

Männen misstänks ha gjort vinster på sammanlagt omkring 130 miljoner kronor genom olagliga aktieaffärer, i välkända bolag som Volvo, Skandia och Lindex.

Nästan en halv miljon kronor i kontanter, gömda i stoppningen på en bilbarnstol hemma hos den så kallade Nordeamannen. Det är ett av de mest spektakulära inslagen i den rekordstora insiderutredningen.

Men mer avgörande för det åtal som nu väckts är de mängder av telefonsamtal som avlyssnats sedan polisen börjat fatta misstankar mot männen

Åtalspunkterna är bland annat grovt insiderbrott och grovt skattebrott och fällande domar kan ge fleråriga fängelsestraff. Samtliga nekar.

Rättegången beräknas ta flera veckor i anspråk, och kommer troligen inte att kunna äga rum före sommaren.

De sex åtalade i härvan:

36-åring, i medierna kallad Cevianmannen efter sin tidigare arbetsgivare, riskkapitalbolaget Cevian Capital.

37-årig anställd på Nordea, kallad Nordeamannen. Carnegiemannen, också uppkallad efter sin arbetsgivare, 34 år och dansk medborgare.

En 36-årig anställd på investmentbanken Morgan Stanleys kontor i Stockholm.

En 40-åring som också arbetat på Nordea, men har kallats Luxemburgmannen eftersom han vid gripandet var bosatt i Luxemburg.

Ytterligare en 37-årig man.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".