Boendesegregation minskar i Stockholm

Allt fler utlandsfödda flyttar till områden där svenskfödda bor och boendesegregationen i Stockholm minskar. Samtidigt ökar dom ekonomiska klyftorna mellan bostadsområdena.

Undersökning som är gjord vid Uppsala universitet visar alltså att allt fler utlandsfödda flyttar till områden med svenskfödda.

Forskarna har följt hur utlandsfödda personer flyttat under åren 1994 till 2006.

Av dom 72 nationaliteter som man studerade har 63 blivit mer integrerade dom senaste 10 åren när det gäller boende - det vill säga utlandfödda bor allt oftare i områden med svenskfödd, enligt Roger Andersson, professor vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

-Tittar man bara på boendemönster så är det mindre segregerat idag men tittar man på inkomstskillnader mellan områden där många invandrare bor och andra områden så ser man att de skillanderna har ökat, säger Roger Andersson.

-Så det är en viss minskning av den etniska segregationen men det sker samtidgt en fördjupning av de sociala skillnaderna, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".