Vindkraftverk i södra Sverige.
ÖSTERÅKER

Kritik mot planerad vindkraftspark

Flera organisationer är tveksamma till planerna på att bygga en ny vindkraftspark med 23 vindkraftverk på Ljusterö i Österåkers kommun. Bland de som inte vill att parken ska byggas finns Österåkers skärgårdsråd.

- Vi har ju ingenting emot storskalig vindkraft. Däremot är vi tveksamma till att man ska ha så pass mycket i ett så pass tättbefolkat område som ändå Ljusterö i Stockholms skärgård är, säger Christina Funhammar, ordförande i skärgårdsrådet.

Enligt Christina Funhammar vistas sommartid mellan 30 000 och 40 000 människor på Ljusterö och på öarna runtomkring. Mellan 1500 och 1700 permanentboende skulle beröras av vindkraftparken.

Också föreningen Ljusterö miljö och natur är kritiska och skriver i ett brev till kommunen att de är oroliga för att det ska bli höga ljudvolymer från vindkraftparken.

I hela Stockholms län planeras ett hundratal vindkraftverk framöver. Det är ett litet antal jämfört med andra delar av landet. Till exempel planeras över 500 vindkraftverk i Jämtland och i Norrbotten planeras nästan 1500.

I Stockholms län planeras ytterligare en vindkraftpark på Rådmansö i Norrtälje, men även där är många boende tveksamma till om bygget av vindkraftverken är en så bra idé.

Christina Funhammar från Österåkers skärgårdsråd skulle hellre se att parken byggdes till havs.

- Vi tycker att man bör titta på de här havsbaserade delarna som ändå finns områden utmärkta i Stockholms län, säger hon.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".