Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Oklart ansvar för olycka i gymnastiksal

Ingen vill ta på sig ansvaret för olyckan på Björkhagens skola i Johanneshov i södra Stockholm i söndags, då en en sjuårig flicka skadades allvarligt efter att ha ramlat ut från ett fönster i skolans gymnastiksal. Varken Utbildningsförvaltningen, Idrottsförvaltningen eller fastighetsägaren SISAB medger att de gjort något fel.

Flickan hade klättrat upp i en ribbstol och lutade sig mot ett fönster när det plötsligt gav vika och hon föll rakt ned på en trappa från fyra meters höjd. Hon fick en hjärnblödning, en fraktur och ryggskador och fördes medvetslös till sjukhus, men klarade sig utan livshotande skador.

Läkarna räknar med att hon kommer att bli helt återställd inom några månader, men det kunde ha gått riktigt illa. Flickan var nära att spetsades av en 15 centimeter hög och vass metallpinne på trappan.

Varför fönstret öppnades kan ingen svara på. Alla fönster i gymnastiksalen ska vara låsta och handtagen är därför borttagna. Men rektorn på Björkhagens skola säger att skolan inte bär ansvar för vad som händer i lokalerna efter skolans stängning.

Den sjuåriga flickan tränade med Hammarby Friidrott när olyckan inträffade, men inte heller klubben vill inte ta någon ansvar för det som hände. De bara hyrde skolans lokaler och säkerhetsbristerna är därför inte klubbens sak, säger Peter Wikström, som är ansvarig för ungdomsverksamheten i Hammarby Friidrott.

Utbildningsförvaltningen i Stockholm anser att Idrottsförvaltningen, som hyr ut lokalerna, borde ta ett större ansvar. Idrottsförvaltningen, å sin sida, lägger ansvaret på den kommunala fastighetsägaren SISAB. Men på SISAB gör man bedömningen att olyckan inte är fastighetsrelaterad.

– Vi har ingen förklaring till varför det tydligen inte var låst när olyckan skedde. Vår bedömning är att olyckan inte är fastighetsrelaterad. Vå får vänta på vad en utredning kommer fram till, skriver SISAB:s informatör Katarina Werner-Lietz till Radio Stockholm.

Enligt Katarina Werner-Lietz är det är det idrottsverksamheten som bär säkerhetsansvaret för de aktiviteter som utförs i lokalerna, men SISAB ska nu ändå se över säkerheten i alla andra gymnasiksalar som bolaget förvaltar.

Polisen har nu inlett en utredning om händelsen och tills den är klar verkar alltså frågan om vem som bär ansvaret för olyckan inte få något tydligt svar.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".