STOCKHOLM

Medieinstruktioner till anställda kritiseras

Miljöpartiet i Stockholm har anmält Stockholms stad till Justitieombudsmannen (JO). Orsaken är dom kort som staden delar ut till sina anställda med instruktioner om hur de ska bete sig vid mediekontakter.

- De här korten vore kanske inte så mycket att bry sig om, om det inte vore för att de ingår i ett mönster att det blir allt lägre i tak inom Stockholm stads verksamhet, säger Jonas Eklund, suppleant för Miljöpartiet i kommunfullmäktige i Stockholm.

På korten som stadens anställda fått står i klartext att man inte ska bli arg på journalister, hålla sig inom sitt eget ansvarsområde, aldrig gissa eller ha egna teorier, aldrig ljuga eller tala om sekretessbelagda uppgifter.

Självklarheter kan det tyckas, men det är den sistnämnda punkten Miljöpartiet i Stockholm reagerat emot och vill att JO tittar närmare på.

I enlighet med den grundlagsskyddade meddelarfriheten i Sverige är det tillåtet att prata med journalister om sekretessbelagda uppgifter, däremot inte att bryta så kallad kvalificerad sekretess, till exempel ärenden inom socialtjänsten. På korten till de anställda görs ingen åtskillnad mellan de två.

Men att detta skulle vara ett försöka att lägga munkavel på de anställda vill stadsdirektör Irene Svenonius absolut inte hålla med om:

- Det är ju inte min bild av hur verkligheten ser ut. Min bild av verkligheten är att vi har jättemånga medarbetare i stan som har omfattande kontakter med media, säger hon.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".