Flera apotek i länet har stängt

Nio apotek i länet har försvunnit på bara ett par år, och många av de som är kvar har dragit ner på öppettiderna, visar en kartläggning som Radio Stockholm gjort.
I Sätra i södra Stockholm finns det inte längre något apotek. Förutom i Sätra har ytterligare åtta apotek i länet stängt de senaste åren: Vid Ersta Sjukhus,Rosenlunds sjukhus och Åkersberga sjukhus är apoteken inte längre öppna för allmänheten. I Björkhagen och i Rågsved har apoteken stängt. Dessutom har apoteket Järven i Sundbyberg stängt . I Solna har ett apotek stängt tillsvidare liksom i Alby i Botkyrka. Orsaken är bristen på farmaceuter. Många har dragit ner på öppettiderna. Drygt 50 av de 125 apoteken i länet öppnar senare än tidigare och flera har infört lunchstängt eller lördagsstängt. I Sätra där det inte längre finns något apotek är nästan var fjärde invånare över 65 år. Och att apoteket lagt ner har också personalen på Sätra vårdcentral märkt. För nu händer det oftare än förut att distriktssköterskorna hämtar ut medicin åt patienter som inte orkar själva, berättar distriktsläkaren Kenneth Strömberg -Det får vi göra i större utsträcking idag och det är inte våra arbetsuppgifter att ta ut mediciner till patienterna, säger han till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".