Finansminister Anders Borg.

Arbetslöshet spås bli 12 procent 2011

Regeringen väntar sig en arbetslöshet på nästan 12 procent 2011, enligt finansminister Anders Borg. På fyra år ska så många som 320 000 svenskar ha förlorat jobben. Men Stockholm kommer inte att drabbas lika hårt som resten av landet, tror Peter Egardt, vd för Stockholms handelskammare.

- Det finns ingenting som tyder på att Stockholmsföretagen kommer att drabbas i samma utsträckning som resten av Sverige. Stockholm är fortfarande Sveriges ekonomiska motor, säger Peter Egardt.

För att hålla företagen igång och skapa jobb måste den offentliga sektorn - staten, landsting och kommuner - satsa, menar Peter Egardt.

- Det är ju att tidigarelägga alla de investeringar som ändå måste göras, lönsamma investeringar, leta runt i alla skrivbordslådor efter projekt som kan sättas igång med detsamma och sätta igång dem. Stockholms stad är ett föredöme i det hänseendet och har fattat ett antal sådana beslut.

En grupp som drabbas hårt av lågkonjukuren är unga människor som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden.

Utanför Stocksholms central sitter Josephine Olsson som inte längre får lika mycket jobb som tidgare.

- Jag är extraarbetare, jag har haft lite jobbigt efter det här med lågkonjunkturen, så jag får inte så mycket tider, så jag jobbar nästan ingenting alls, säger hon.

Vad kommer du göra?

- Jag håller på att leta jobb, men det är inte så lätt. Det är många som söker jobb nu, så det går inte så bra.

I den nya prognosen gör regeringen en mycket dyster bedömning av utsikterna i den svenska ekonomin. Det innebär också att de offentliga finanserna försämras ytterligare och kommer att visa underskott fram till 2012.

- Det går trögt. Jag tror att den ekonomiska krisen gör att människor inte vågar satsa, säger Leon Ciurion, med företag i byggbranschen.

Enligt en ny undersökning från Stockholms handelskammare så är länets företagare ändå hoppfull inför framtiden, säger Peter Egardt.

- Det finns en kraft i svensk ekonomi och i företagandet i Stockholm, och vi har precis gjort en undersökning som visar att de flesta av företagen tror att de kommer att ha fler anställda om några år. Så det finns en betydande optimism och en vilja att faktiskt förbereda sig för nästa högkonjuktur, för den kommer, säger Peter Egardt, vd vid Stockholms handelskammare.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".