Kastanjemal tros finnas i Stockholm

En ny skadeinsekt, kastanjemalen, som angriper prydnadsträden hästkastanj sprider sig snabbt norrut i Sverige, och misstänks nu ha nått Mälardalsområdet, rapporterar Vetenskapsradion.

Kastanjemalen är en halvcentimeterstor glänsande brun fjäril med vita tvärband, vars larver gör fula bruna fläckar på bladen. Vid svåra angrepp kan hela trädkronan bli helt brun redan i juli.

- Det är bara fem år sedan den kom till Skåne, berättar Linda-Marie Rännbäck från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

2007 hittades den i Norrköping, och nu misstänker man att den kommit till Stockholm - Uppsalaområdet.

I och med förändringen mot ett varmare klimat kan problemet förvärras här. I andra delar av Europa orsakar den redan mycket skador.

Kastanjemalen är svår att bekämpa, men genom att samla in bladen och bränna, varmkompostera eller lägga dem i soppåsar, som man sedan knyter ihop, kan man minska angreppen. Även att sätta upp fågelholkar kan ge viss effekt.

Linda-Marie Rännbäck avråder inte från att plantera hästkastanj - för kastanjemalen tycker, som tur är, inte om alla sorters hästkastanjer.

- Men man kan välja arter och sorter som är mindre benägna att få angrepp, säjer hon.

Men tyvärr angriper den mest den vanligaste och härdigaste vita hästkastanjen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".