Stockholms län

Södersjukhuset slutar servera kyckling

Uppdaterat 17:50
Södersjukhuset i Stockholm kommer tills vidare inte att servera kycklingrätter till vare sig patienter elller personal, med anledning av den senaste tidens larm om glasbitar i kyckling.

– Våra patienter har andra saker att oroa sig för när de ligger på sjukhus. Då ska man inte behöva tänka på ”är det glas i det här köttet” när man får sin mat. Det är ett enkelt beslut att byta ut kycklingköttet till en annan maträtt, säger Helen Hellström, informationschef på Södersjukhuset.

– Vi måste alltid tänka på vad som känns bra för oss och kan kännas bra för våra patienter, säger tillägger hon.

Larmen om glas i kyckling duggar tätt. Från Boden i norr till Ystad i söder har människor hittat glasbitar i kyckling.

Men efter de första larmen, som fick Kronfågel att återkalla hundratals ton med kyckling, har glasbitar även hittats i kycklingar från andra producenter, och i produkter från andra länder.

Ledningen för Södersjukhuset beslutade därför på onsdagen att stoppa all mat som innehåller kyckling, till både patienter och anställda.

De övriga storsjukhusen i länet kommer däremot fortsätta att servera kyckling till sina patienter. Måltidsleverantören Sodexo säger sig inte ha köpt några av de kycklingprodukter som återkallats och litar på att tillverkarna nu har skärpt sina rutiner.

Sjukhuserpersonalen, däremot, behöver inte oroa sig för det kan finnas glas i deras mat. Företaget Fazer Amica, som driver personalrestauranger och caféer på bland annat Karolinska universitetssjukhuset och Danderyds sjukhus, beslutade på onsdagen att också stoppa all mat som innehåller kyckling.

Samtidigt meddelade Kronfågel att de inom kort åter ska börja leverera sina varor till butiker i Sverige. Företaget har skräpt övervakningen i sina anläggningar och planerar att börja röntga partierna innan de går ut. Det hoppas man ska räcka för att garantera säkerheten.

Vem eller vilka som ligger bakom de misstänkta sabotagen är fortfarande oklart, liksom hur glaset kommit in i köttet.

På onsdagen blev det klart att Rikskriminalpolisen tar över samordningen för de olika polisutredningar som pågår, för att lättare kunna se ett mönster.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".