BOTKYRKA

Utbyggd äldreomsorg planeras i Norsborg

Äldreomsorgen i norra Botkyrka ska byggas ut. Ett nytt äldreboende i Norsborg stå klart runt år 2012, enligt socialdemokraten Bo Johansson som är vård- och omsorgsnämndens ordförande i Botkyrka.

Radio Stockholm har tidigare rapporterat om att den borgerliga oppositionen kräver fler äldreboenden i den delen av kommunen, eftersom det finns en snedfördelning i favör mot den södra delen i Botkyrka.

– Sedan ett år tillbaka har vi lagt in en planering på att vi ska bygga ett äldreboende i Norsborg, säger Bo Johansson.

Det bor ungefär lika många personer som är 80 år eller äldre i de båda kommundelarna i Botkyrka. Men trots det finns det bara 50 äldreboendeplatser i norra Botkyrka. Samtidigt finns det över 300 platser på äldreboenden i södra Botkyrka, enligt vård och omsorgsförvaltningen.

En orsak till att antalet platser blivit fler i södra kommundelen är att kommunen tog över en del landstingsägda lokaler som låg i södra kommundelen under den så kallade ÄDEL-refomen, säger Bo Johansson.

Dessutom har det varit enklare att hitta mark för byggen i södra kommunedelen.

Men på sikt ska även äldreomsorgen byggas ut i norra Botkyrka.

– Vi kommer kring slutet på 2011 ha en viss brist på platser och de behoven som efterfrågas, de kommer att komma från personer som bor i norra kommundelen och naturligtvis ska vi tillförsäkra den befolkningen möjligheter att kunna bo i närområdet där man har vuxit upp och har sin familj, säger Bo Johansson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".