Advokat: Lägg ner utredning

Den läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus som är misstänkt för dråp kräver via sin advokat att förundersökningen mot henne läggs ner.

I ett skarpt formulerat brev till åklagarmyndighetens speciella Utvecklingscentrum i Malmö, där bland annat klagomål mot åklagare hanteras, kräver advokat Björn Hurtig ett snabbt beslut.

- Jag tycker inte det finns skälig misstanke mot min klient och när man inte lägger ner då har jag bett att det ska prövas av Utvecklingscentrum. Det kan ha gått så mycket prestige i det här att det kan vara en av stötestenarna till varför man inte lägger ner, säger han till Radio Stockholm.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö är ett speciellt organ som bland annat tar upp klagomål mot åklagare.

I de flesta fall handlar det om att pröva om en åklagare gjort rätt när han eller hon lagt ner en förundersökning.

Men i det här fallet är det tvärtom. Björn Hurtig vill att åklagare Elisabeth Brandts förundersökning läggs ner, något som borde skett för länge sen menar han. Han säger att det som från början var en konkret misstanke allt eftersom har blivit alltmer ofokuserat och att han idag vet jag faktiskt inte vad hon är misstänkt för säger Björn Hurtig.

Hur Åklagaren ser på adokatens begäran är inte klart. Radio Stockholm sökt Elisabeth Brandt under dagen, dock utan att lyckas.

Förutom att begära att förundersökningen läggs ner, vill Björn Hurtig också att hela utredningen lyfts över till en ny åklagare - å han medger att det är en en mycket ovanligt begäran:

- Jag ska vara ärlig mot dig, jag har aldrig förut gjort någon sådan begäran. Jag har inget personligt mot några åklagare, men jag har en klient som känner att hon inte kan tillförsäkra sig en rättvis prövning. Jag tycker att man, om åtalet ska kvarstå, ska flytta det från den nuvarande åklagarkammaren till en annan kammare, där saker får tittas på med nya fräscha ögon.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".