Järfälla

Svenska Kyrkan uppmuntrar till miljötänk

Barkarby församling ger sig nu in i miljödebatten. Under hela våren ordnar kyrkan föreläsningar, utställningar och studiecirklar om klimatfrågor. Kyrkan måste uppmuntra till mer miljötänkande, säger initiativtagaren prästen Per Lundblad.

– Jag tycker att alla krafter borde inriktas på värderingar utav konsumtion och delaktighet i att rädda planeten jorden, och då behöver man inte tala så mycket om Gud och Jesus, säger prästen Per Lundblad.

Men det låter ju som en politisk fråga, är det kyrkans sak det här?

– Ja, alltså så fort man talar i något ärende som har med samhället att göra så talar man politik. Därmed måste vi ju tala politik i kyrkan, om än inte partipolitik.

Kyrkan har ett ansvar att få fler människor att engagera sig i miljön, säger Per Lundblad.

Han placerar inte Gud ovan molnen utan på jorden och menar att det är ett barn, en blomma eller en fjäril som är det gudomliga.

Kontroversiellt kan tyckas, men klimatkvällen i Barkarbys församlingshem på torsdagskvällen lockade ändå över 30 besökare. En av dem var Ann-Marie Ekman Sandström som tycker att miljön är en viktig fråga inom Svenska kyrkan. .

– Ja, det är ju vårt livselixir kan man väl säga. Det handlar ju om våra liv, vad vi lever av och vad vi lever i, säger hon.

Men alla har inte samma uppfattning. Prästen Per Lundblad berättar att hans engagemang i miljöfrågan splittrar församlingen.

– Några fnyser, ”är det din uppgift som präst”, några få. Men de blir färre och färre, tack och lov. Det börjar verkligen bli uppslutning. Att värna livet och livsbetingelserna är en kristen människas, och varje människas, uppdrag, säger Per Lundblad. 

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".