Läkare polisanmälda efter dödsfall

Bara en dryg månad efter gripandet av en barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, har tre läkare på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge polisanmälts för vållande till annans död.

Polisanmälan har lämnats in efter att en äldre man som var patient på sjukhuset avlidit. Mannens anhöriga har polisanmält läkarna för att de inte satte in livsuppehållande åtgärder för mannen.

Men Svante Baehrendtz, chefläkare Karolinska universitetssjukhuset, tycker inte att läkarna har gjort något fel.

- Det beslutet som är taget om behandlingsbegränsning är taget på mycket goda medicinska etiska grunder, därför att den här mannen hade ett stort antal mycket allvarliga sjukdomar, vilka var och en i och för sig kunde vara dödlig, säger han.

Två av den avlidna mannens anhöriga anser att personal på Karolinska universitetssjukhuset Solna, där mannen först vårdades, beslutat att livsuppehållande åtgärder skulle användas om mannens hjärta stannade. Men när mannen en tid senare vårdades på i Huddinge så sattes inte livsuppehållande åtgärder in.

Enligt Svante Baehrendtz har läkarna följt sjukhusets policy för när de ska avbryta livsuppehållande åtgärder, men han konstaterar att det måste ha skett en kommunikationsmiss.

- I slutskedet av svåra och allvarliga sjukdomstillstånd när det inte längre finns någon behandling att erbjuda, då kan man välja att avsluta behandlingen i stället för att ge meningslös livsuppehållande behandling till svårt sjuka människor. Normalt sker det här alltid i samråd med patienten om det går, eller med anhöriga, säger han.

Polismyndigheten i Stockholm har överlämnat ärendet till Socialstyrelsen för granskning. Därefter kommer vice chefsåklagare Elisabet Bergström att ta ställning till om en brottsutredning om vållande till annans död ska inledas.

Enligt Svante Baehrendtz är det mycket ovanligt att läkare anmäls av den här orsaken.

- Bortser vi från det här fallet på Astrid Lindgren nyligen, så är det här... Det är väl de två fallen jag känner till i en sådan här situation.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".