Kraftigt ökad arbetslöshet hos unga män

Arbetslösheten ökar mer bland unga män i Stockholm än bland unga kvinnor. Arbetsförmedlingens statistik visar att arbetslösheten bland unga män i åldrarna 18 till 24 år ökat dubbelt så mycket som bland kvinnorna i samma ålder under det senaste året.

Lennart Bergman är ungdomsförmedlare på arbetsförmedlingen Södermalm i Stockholm.

- Det vi har sett speciellt på restaurang och butik, det är att det verkar som att arbetsgivarna föredrar ett gott yttre helt enkelt, att man ser fördelaktig ut. Och det kan man även se att när tjejer söker liknande jobb så är det en viss kategori som får jobb snabbare. Ser man bättre ut så får man jobb fortare. Ser man lite sämre ut så får man jobb lite långsammare, säger han.

Vad tycker du om det?

- Det är ju ytterst tråkigt, man ska ju bara bli servad av någon som är professionell och gör ett jobb bra.

Forskning som gjorts på Handelshögskolan i Stockholm visar att vi känner större förtroende för vackra människor, och att vi ofta tror att dom har egenskaper som vi egentligen inte vet något om som inteligens och pålitlig

Jan George är arbetslös och har nyss fyllt 25 år. Han sades nyligen upp från ett kassajobb, som han säger i stället gavs till en kvinna.

- Jag tror av egen erfarenhet att mitt förra jobb blev jag uppsagd på grund av att jag var kille, för att de enbart vill ha tjejer i kassan, säger han.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".