Antalet misshandelsfall ökar

Antalet misshandelsfall i länet ökade kraftigt i juli jämfört med samma månad i fjol. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet ligger ökningen på drygt 20 procent. En förklaring kan vara ökad alkoholkonsumtion.
- I det här fallet tror jag att en faktor kan spela en viss roll, det är att man på sommaren dricker mera. Alkoholkonsumtionen har nu vuxit så att den är större än någonsin tidigare, säger Eckart Külhorn professor i sociologisk alkoholforskning vid Stockholms universitet. - Man vet att 70-80 procent av gärningsmännen som är alkoholpåverkade. Bland offren är siffran 50 procent. Närmare 1 500 fall av misshandel anmäldes i Stockholms län under juli månad i år. Det var 258 fler än under samma månad förra året och en ökning med 21 procent. Eckart Külhorn tycker att man ska vara försiktig med så här plötsliga och dramatiska förändringar i statistiken och inte dra för snabba slutsatser. Men på längre sikt ser han ändå en oroande utveckling. - De stora förändringarna väntar vi oss nästa år då de begränsningar som är speciella för Sverige vad gäller alkoholinförsel försvinner, säger Eckart Külhorn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".