Stor potential för fisketurismen

Det finns goda förutsättningar för att öka fisketurismen i Stockholms län trots att fiskebestånden minskat ordentligt i flera områden. Det säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson som på regeringens uppdrag tittat på hur fisket ska kunna utveckla turismen och landsbygden i länet.

Det finns goda förutsättningar för en ökad fisketurism i Stockholms län trots att fiskebestånden gått ned ordentligt i flera område, bland annat i Stockholms skärgård .

- Jag förstår att det kan verka lite bakvänt att verka för ett ökat fiske, men en del i det är att ha bra och ändamålsenliga fiskeåtgärder. Den andra delen handlar om att få så mycket pengar som möjligt per omsatt fisk. Nyckelordet är förädling av fisket, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.

Länsfiskekonsulent Henrik C Andersson har på regeringens uppdrag sammanställt de fiskeresuser som kan ligga till grund för turism och utveckling av landsbygden i länet.

Förädling av fisk kan innebära att säljer egen fångad fisk, som rökt eller serverar den på den egna restauranger. Henrik C Andersson ser även att själva fiskeupplevelsen kan förädlas genom att ta ut folk på guidade fisketurer i större utsträckning än vad som sker idag.

- Fisken som attraktion i skärgården kan få folk att åka ut i skärgården och sätta sprätt på pengar där, säger Henrik C Andersson.

Stockholms skärgård drar till sig många turister. Under 2006 hade skärgårdstrafiken 1 007 000 besökare. Samma år fanns det 112 företag verksamma med fiskturistisk verksamhet i länet, enligt Henrik C Anderssons sammanställning.

Mer än 600 000 personer är intresserad av fritidsfiske enligt länsfiskekonsulentens sammanställning. Merparten av dessa fiskar med handredskap. Detta kan utvecklas ytterligare anser Henrik C Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".