Stockholm

Förhör med anhållna tonårspojkar dröjer

Uppdaterad 16:46
På måndagseftermiddagen hade ännu inga ingående förhör hållits med de två pojkar, 15 och 16 år, som fanns i den lägenhet i Bromma i västra Stockholm, där stora mängder brandfarliga och explosiva varor hittades på söndagen.

Pojkarna är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.

På måndagseftermiddagen pågick fortfarande polisens undersökning av lägenheterna i Bromma och Abrahamsberg i Stockholm där polisen hittat ämnena, som kan användas till att tillverka bomber.

De boende i ett av husen evakuerades under natten och en av de som fick lämna sitt hem var Maj-Britt Stolts.

- Det var polisen som kom, två poliser. Usch, det var inte roligt inte, säger hon till Radio Stockholm.

Vad var det poliserna sa till dig inatt?

- De bara frågade litegrann, om vi hade märkt någonting. Nej, sa jag, jag har inte gjort det. Nu verkar det rätt så lugnt i alla fall, man vet ju inte om stormen är över.

Polisen har under dagen gått igenom minst en av lägenheterna med bombhund. Polisen behöver veta mer om vilka ämnen det är de har hittat innan de förhör pojkarna, enligt polisens presstalesman Kjell Lindgren. Det handlar om dunkar fyllda med innehåll.

- Det är en mängd vätskor framför allt, men vi har också hittat några rör med okänt innehåll och det måste också analyseras så vi vet vad som finns i, säger Kjell Lindgren.

De vätskor det handlar om är bland annat aceton, ammoniak, salpetersyra och magnesium - vätskor som kan köpas i handeln och som var för sig inte skulle utgöra någon fara. Men Kjell Lindgren tror att det nu kan röra sig om upp mot hundra liter.

- Det är klart att då blir det farligt, dels förvaringen och sen är det väl tveksamt om de här känner till alla kombinationer av de här vätskorna som kan bli direkt livsfarliga och explosiva, säger han.

Husrannsakningar har fortsatt under måndagen, liksom förhör med personer i ungdomarnas omgivning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".