Fler män lediga med sina barn.
stockholms län

Nykvarnspappor bäst på föräldraledighet

I femton kommuner i Stockholms län har papporna blivit bättre på att ta ut föräldraledighet och bäst i länet var förra året papporna i Nykvarn. Det visar en undersökning som fackförbundet TCO har gjort.

TCO har, baserat på uppgifter från Försäkringskassan, jämfört så kallade pappaindex. Det är en sammanvägning av hur stor andel av de som tar ut föräldrarledighet som är män och hur många föräldradagar papporna tar ut.

Undersökningen visar att elva av länets kommuner har försämrat sitt pappaindex jämfört med 2007, medan femton har förbättrat sitt resultat. Totalt var knappt 42 procent av alla föräldralediga i Stockholm län förra året pappor, en siffra som kan jämföras med landet som helhet, där i snitt 44 procent av de föräldralediga var pappor.

Däremot tar papporna i länet i snitt ut något fler föräldradagar - cirka 22,5 procent av dagarna, att jämföra med 21,5 procent som är riksgenomsnittet.

Bäst på att ta ut pappadagar i länet under 2008 var alltså männen i Nykvarn, följda av Vallentunas och Vaxholms pappor. Längst ner i tabellen hamnar Botkyrka, Södertälje och Sigtuna.

Sedan pappaindexet presenterades första gången år 2000 har papporna blivit dubbelt så bra på att vara föräldralediga. Men, konstaterar TCO, om ökningstakten i den senaste undersökningen håller i sig, kommer det fortfarande att ta 52 år till innan föräldrarna delar föräldraledigheten lika.

Länets tio i topp

  1. Nykvarn
  2. Vallentuna
  3. Vaxholm
  4. Ekerö
  5. Värmdö
  6. Täby
  7. Sollentuna
  8. Salem
  9. Järfälla
  10. Lidingö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".