STOCKHOLM

Pojkar och flickor surfar olika

Det är en påtaglig skillnad i pojkars och flickors webbsurfande på fritiden - det visar en färsk studie bland 500 ungdomar i Stockholm.

Pojkar och flickor besöker olika typer av sidor, enligt Stig Elofsson, docent vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

- Pojkar så finns det här med att söka information, spela, sport är ju inte så förvånande heller rätt viktigt. Medan för flickor så är det kommunikationen och de här kontakterna som är det centrala, säger han.

Pojkar besöker i högre utsträckning hemsidor för nedladdning av filmer och musik, medan flickor alltså föredrar hemsidor som handlar om rellationer och nätet är mer ett sätt att hålla kontakt med varandra. Men både pojkar och flickor använder nätet socialt.

- Du kan hålla mycket mer intensiv kontakt med dina kompisar, men att även i övrigt är det många gånger ganska socialt, man spelar tillsammans, det är en bit av en social tillvaro, säger Stig Elofsson.

De ungdomar som deltagit i studien går andra året i gymnasiet och det finns i stort sett inte någon som inte använder internet på sin fritid.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".