NYNÄSHAMN

Allvarlig kritik mot LSS-boende

Flera barn och ungdomar har utsatts för övergrepp och kränkande behandling vid ett så kallat LSS-boende för barn och ungdomar med autism och utvecklingsstörning i Nynäshamns kommun. Det anser länsstyrelsen och riktar allvarlig kritik mot vårdbolaget Attendo Care, som driver boendet.

Det var efter flera anmälningar från personal vid boendet, Ösmohemmet, som länsstyrelsen gjorde en tillsyn för knappt ett år sedan. På boendet fanns då fem barn och ungdomar mellan 10 och 19 år.

Anmälningarna gick ut på att en del barn och ungdomar blev slagna av andra på boendet, att det inte fanns tillräckligt med personal, och att de anställda inte hade tillräcklig kompetens.

Efter tillsynen skulle Attendo Care göra flera förändringar, men när länsstyrelsen förra månaden besökte hemmet på nytt visade det sig att det fortfarande förekom att barn och ungdomar blev slagna av andra boende. Länsstyrelsen konstaterade också att en utagerande boende flera gånger har hållits fast i armar och ben på golvet av anställda – verksamhetschefen uppskattade att det hänt cirka 10 gånger sen i somras. Att det skett så ofta anser länsstyrelsen tyder på att det funnits en acceptans för metoden.

Länsstyrelsen ser mycket allvarligt på att barnens och ungdomarnas frihet har begränsats och påpekar också att hemmets rutiner för att anmäla missförhållanden inte har följts. Nu uppmanas Attendo Care se till att rutinerna för att anmäla missförhållanden följs och att bemanningen och kompetensen är tillräcklig för att garantera de boendes trygghet och säkerhet.

Attendo Care, å sin sida, tillbakavisar kritiken. Företaget påpekar att det har sökt råd och stöd hos Länsstyrelsen om hur man hanterar situationer där en ung människa agerar våldsamt och riskerar att skada sig själv eller sin omgivning, men utan att ha fått några sådana råd.

Verksamheten har också förändrats och utvecklats – bland annat har utomstående utbildare och handledare anlitats, enligt Attendo Care.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".