Välkomna extrapengar i kommunerna

Regeringen lovar ett tillskott på 17 miljarder kronor till kommunerna och landstingen under nästa år. Syftet är bland annat att trygga jobben i kommunerna. För Stockholms stad innebär satsningen 440 miljoner kronor extra, pengar som behövs, säger borgarrådet Ulla Hamilton (M).

- Vi kan konstatera att det kommer att bli mycket tuffare ekonomiskt 2010 än vad vi har i år, och framför allt än vad vi hade 2008, för från 2008 har vi ju 1, 8 miljarder kronor i överskott, säger Ulla Hamilton.

Men än så länge är det för tidigt att säga hur invånarna kommer att märka av tillskottet.

- Ja, vi får ju inte pengarna förrän vid årsskiftet för det första, så sdet är ju någonting som vi får ta hänsyn till när vi gör budgeten för 2010. Vi har ju läst det här i tidningarna idag, så det vore ju lite förvånande om vi hade ett förslag på redan nu hur man skulle kunna använda pengarna.

Regeringen planerar alltså att betala ut ett engångsbelopp till Sveriges kommuner och landsting i december. Av de 17 miljarderna kommer 70 procent att gå till kommunerna.

Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsråd i Stockholms stad, säger att satsnigen är bättre än ingenting. Men det bästa hade varit om majoriteten inte hade sänkt skatten i Stockholm, säger hon.

- Vi skulle kunna haft en miljard kronor till, till skolan, till förskolan och till äldreomsorgen i Stockholm, men det har vi inte. Så det är bättre än inget, men det är alldeles för lite och det kommer för sent. Det ska betalas ut i december i år, det vill säga när nästan hela 2009 är slut. Många kommuner har redan börjat varsla, och då är det många som kommer att ha lämnat sina jobb i skolan och på förskolan och andra ställen, säger Carin Jämtin.

För Stockholms landsting innebär satsningen 1,1 miljard kronor extra.

– De pengar som regeringen aviserar i dag hjälper oss att ytterligare trygga jobben och välfärden här i Stockholms län, skriver finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Swärd (M) i ett pressmeddelande.

Catharina Ericsson-Ulfves

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".