Östberg har sagt att hon vill till Basta

Annika Östberg som suttit i fängelse i USA i över 27 år har i dag landat i Sverige och förts till kvinnoanstalten Hinseberg. Grundaren för rehabiliteringscentret Basta i Nykvarn, Alec Carlberg, är en av dem som haft kontakt med Annika Östberg i USA, och enligt honom har hon sagt att hon skulle vilja avtjäna slutet av sitt straff på Basta.

- Vi skrev brev till varandra sporadiskt fram och tillbaka. Inga stora, långa brev, men vi hölll kontakten och hon uttryckte gång på gång att hon gärna ville komma till Basta och jobba med våra hundar eller hästar, säger Alec Carlberg.

De som kommer till Basta rehabilitering är i första hand tunga missbrukare. De kommer antingen via socialtjänsten eller från kriminalvården som sista delen av ett fängelsestraff. På Basta måste de stanna ett år. Om de avviker kontaktas kriminalvården och de hamnar i fängelse igen.

De som klarat det första året får stanna kvar och fortsätta jobba om de vill. Det finns många olika arbeten på rehabiliteringscentret, bland annat med djur. Och det är någonting Annika Östberg uppsakattar mycket, på fängelset i USA har hon jobbat med att utbilda ledhundar. Alec Carlberg tror därför att Basta skulle kunna passa henne bra.

- Jag tror att det skulle kunna vara en väldigt bra, mjuk start.

Exakt hur fortsättningen för Annika Östberg i Sverige kommer att se ut är inte klart. Enligt advokat Leif Silbersky finns det två alternativ - antingen kan hon ansöka om nåd hos regeringen, eller så kan hon begära att få sitt straff tidsbestämt genom att gå till domstol, rapporterar TT.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se