SUNDBYBERG

Sundbyberg sämst i länet på källsortering

De boende i Sundbyberg är sämst i länet på att källsortera sina sopor. Det visar statistik från Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Sundbybergarna källsorterar i snitt bara hälften så mycker som Vaxholmsborna som är den kommun i länet där man sorterar mest.

Johanna Westling Kessai som är avfallsingenjör i Sundbyberg säger att kommunen ska se över antalet återvinningstationer i kommunen.

- Vi kommer att titta på platser för mindre återvinningsstationer som vi kan få plats med då på några ställen. Vi kommer koncentrera oss på tidningar. Det är ju där också, som vi ligger sämst till verkar det som, just med tidningsinsamlingen, säger hon.

I snitt källsorterar Sundbybergaren drygt 48 kilo avfall per invånare och år. Det är minst av alla kommuner i länet.

I Vaxholm där kommuninvånarna är bäst i länet på att källsortera samlas över 113 kilo källsorterade sopor in per år och invånare.

I Rissne centrum i Sundbyberg besökte Lisa Bergström återvinningstationen i förmiddags för att kasta papper.

Hon tycker det är synd att Sunbybergarna är sämst i länet på källsortering.

- Ja, det är ju tråkigt givetvis. Men å andra sidan kan jag tänka mig att det är inte tvingande riktigt att källsortera, för vi har sopnedkasten kvar i alla fall i Rissne till mesta delen. Jag tror att det gör att man kanske inte tänker till före, utan det är enkelt att kasta ner i sopnedkastet.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".