Stockholm

Hyresgästprotester gav resultat

Hyresgästernas protester mot Svenska Bostäders ombyggnadsplaner av 120 lägenheter i Husby i norra Stockholm har nu gett resultat.

Protesterna rörde bland annat att de inte fick vara med och be-stämma över renoveringen samt oron för att hyrorna skulle bli för höga framöver.

Hyresgästerna kommer nu att erbjudas tre ombyggnadsalter-nativ, där basnivån kommer vara nytt badrum och nya rör-stammar i köket. Snart ska Hyresgästföreningen och en rep-resentant från de boende sätta sig ner med Svenska Bostäder för att förhandla fram hur mycket hyrorna ska höjas efter re-noveringen.

Det var på våren förra året som ilskan blommade ut i Husby, efter att Svenska Bostäder skickat ut ett brev där bostadsbo-laget skrev att området med 120 lägenheter stod inför stora renoveringar.

De boende kände sig överkörda eftersom många oroade sig för att de inte skulle ha råd att bo kvar efter renoveringen. Hyresgästerna startade därför en grupp som jobbade fram ett eget förslag på renoveringar. I det förslaget står det att hyres-gästen ska kunna välja renovering i tre nivåer, som påverkar hyran olika mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".