En av få professionella blåsorkestrar. Foto: Scanpix.
stockholms län

Blåsarsymfoniker vill locka fler ungdomar

Stockholms läns Blåsarsymfoniker tar till nya grepp för att locka fler ungdomar. Genom att bilda Stockholms Unga Blåsarsymfoniker och repetera med ungdomarna hoppas Per Sjöberg från orkestern att fler unga ska bli intresserade.

– Det är helt enkelt så att vi tycker att det är viktigt att ge en vitamininjektion till alla ungdomar som spelar, framför allt blåsinstrument. Det är allt färre som spelar blåsinstrument så att vi vill att allt fler ska upptäcka hur roligt det är och det gör vi genom att låta dem komma och träffa oss och spela tillsammans med professionella blåsmusiker, säger Per Sjöberg från Blåsarsymfonikerna.

Blåsarsymfonikerna repeterar ”A jubilant ouverture” av Alfred Reed, under Hans Åkesson och tillsammans med sina adepter.

I trombonstämman sitter symfonikernas Lena Jakobsson tillsammans med 16-åriga Joel Klang från Sigtuna och 15-åriga Linnea Hjelm från Älvsjö i södra Stockholm.

Jakobsson berättar hur hon en dag för sin inre blick såg hur trevligt det skulle vara om det skulle komma ungdomar till Dieselverkstaden och sitta med och lyssna:

– Så att det är en av idéerna då att ungdomarna kommer hit på repetitionerna som Stockholms läns blåsarsymfoniker har och sitter med och lyssnar, och sedan efter repetitionen stannar en i varje sektion kvar och ungdomarna spelar sedan som en egen blåsorkester. Så tanken är att de ska spela själva och vi ska spela tillsammans med dem, säger Lena Jakobsson.

– Jag tycker att det är väldigt kul. Det är väldigt kul att vara med och uppleva den här känslan, att vara med i något större än de här vanliga skolorkestrarna som jag annars är med i, säger Linnea Hjelm som på en direkt fråga svarar att det här ”aningen kanske” påverkas hennes framtidsdrömmar.

Joel Klang säger att han inte tidigare förstod ”hur stort det här är”:

- Whou alltså! Man är litet less kanske på sin egen orkester och så kommer man hit och känner ’jag kan ju ingenting’. Man får andra sidan av myntet, säger han.

Och enligt Per Sjöberg är det också meningen att det ska kännas lite extra exklusivt att få komma och vara med och spela i just Blåsarsymfonikernas orkester.

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".