Påverkas av lågkonjukturen.
stockholm

Taxichaufförer drabbas av finanskrisen

Lågkonjunkturen börjar nu sätta sina spår även inom taxibranschen. För förarna, som oftast har provisionslön, kan det innebära lönesänkningar, rapporterar Ekot.

– Det drabbar ju mig. Ju mindre inkört desto mindre tjänar jag. Man försöker nog köra fler pass för att kompensera det, men man kan inte köra längre pass för det är ju tidsbegränsat hur mycket vi får köra per dygn, säger Arne Blom som kör Taxi i Stockholm.

Taxiförarna har oftast provision på inkörda pengar. Det finns en garantilön i grunden, men i praktiken får de flesta provisionslön, eftersom det ger mer. Och när körningarna då blir färre, och dagskassorna lägre, märks det på lönespecifikationen. Därför kan lösningen bli att jobba mer, för att få ihop samma lön som tidigare.

Både Taxi Göteborg och Taxi Stockholm säger att nedgången är ungefär fem procent hittills i år, medan Taxi Kurir, utan att ange några siffror, säger att nedgången är liten, och att den är mindre i Stockholm än i Malmö och Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".