STOCKHOLM

Ungdomar utsätts för hedersförtryck

Fler Stockholmsungdomar än vad man tidigare har trott lever under så kallat hedersrelaterat förtryck. Det är en av slutsatserna som Stockholm stad drar efter att man låtit Stockholms universitet göra en större undersökning bland unga människor i länet.

Solia Mizori 18 år, går på Farsta gymnasium. Hon säger att föräldrar kan ha stränga regler för vad man som tjej får göra.

- Att man inte får ha pojkvän eller vara ute sent och så.

Varför tror du att dina föräldrar inte vill att du ska ha pojkvän?

- För att man inte ska gå för långt med någon kille, som till exempel ha sex eller något sånt.

Den livsnorm som Solia Mizori beskriver är alltså inte ovanlig för unga tjejer i Stockholm. En enkätstudie som gjorts bland 2300 elever i i årskurs nio visar att en av fyra inte tillåts ha ett förhållande med en jämnårig pojke. Lika många känner att det förväntas av dem att de ska vara oskuld när de gifter sig.

Kartläggningen visar också att skolan är medskyldig i att flickors frihet inskränks genom att 11 procent inte deltar i skolämnen som sexualkunskap och simundervisning.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) kan inte svara på hur många skolor som har handlingsplaner för att hjälpa dessa flickor till större frihet.

- Jag tror att det är relativt ovanligt faktiskt, för att det här fenomenet har inte varit tillräckligt studerat hittills, säger hon.

- Det finns ju naturligtvis handlingsplaner kring kränkande behandling. Den här rapporten och den här forskningen är ju ett första försök att studera hur verkligheten ser ut för att vi sen ska kunna vidta åtgärder.

Men tjejerna på Farsta gymnasium tycker att det gått alldeles för lång tid utan tillräckliga åtgärder för att komma åt problemen.

- Det görs inte mycket, tycker jag. Det skrivs till exempel i tidningar för att folk ska få veta, men det görs inget. Det är onödigt att det ens skrivs för ingenting händer, säger Shatila Zelama.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".