stockholm

Nalleakut ska avdramatisera sjukvård

Sjuka barn kan på lördag få sina nallar omsedda när Nalleakuten finns på plats i Farsta centrum i södra Stockholm. Det är Carema Vårdcentral som tillfälligt öppnar akuten där barnens mjukisdjur kan bli omplåstrade av en doktor.

Syftet med Nalleaktuen är att avdramatisera besöket på barnsvårdscentralen, och underlätta för barn som tycker att det otäckt att besöka sjukvården.

Barnen får berätta vad som är fel med nallen och så tittar doktorn eller syster på den och ger ”behandling”, till exempel en spruta och ett plåster.

– Att låta barn få sina nallar undersökta och omplåstrade är en beprövad metod för att avdramatisera vårdbesöket. Barnet förstår bättre vad som händer och kan lättare bearbeta eventuell osäkerhet och rädsla, säger Bengt Larsson, läkare och verksamhetschef vid Carema Vårdcentral i Farsta i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".