Flera kritiska mot regeringens vårbudget

Uppdaterad 17:35
Den vårbudget som finansminister Anders Borg presenterade på onsdagen får hård kritik från flera håll för att det saknas tydliga insatser mot arbetslösheten.

- Man ska verkligen skaffa verkliga arbeten och de finns hos småföretagen, säger Krystina Pawela, utbildad civilingenjör som var på arbetsförmedlingen i Stockholm på onsdagen. Hon tycker att åtgärderna nu i stället går till att hjälpa människor att söka jobb.

Av budgeten framgår att kostnaderna för arbetsmarknadspolitiken kommer att hamna 10 miljarder kronor högre än vad regeringen trodde i höstas. Det rör sig om ökad a-kasseersättning, jobb- och utvecklingsgaranti och jobbpraktik.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är kritisk mot att det inte blir större satsningar på till exempel komvux och arbetsmarknadsutbildningar.

Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, säger till TT att regeringen faller tillbaka i bidragslinjen och att arbets- och investeringslinjen är ett minne blott.

Både från LO:s håll och från Socialdemokraterna kommer också kritik mot att kommunerna inte får mer pengar.

- Med de här beskeden, inga mer pengar till kommunerna i år och inte så mycket pengar som kommunerna behöver för de kommande åren, så blir det uppsägningar, säger riksdagsledamoten Mikael Damberg (S) från Stockholms län.

Men riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra (M), även hon från Stockholms län, håller inte med.

- Nu har vi ju en väldigt extrem lågkonjunktur, en världsdepression, säger hon.

Pengarna som regeringen skjuter till extra till kommunerna, totalt 17 miljarder, varav sju miljarder kronor i december i år, kommer att räcka, anser hon.

- Min bedömning är det, säger hon.