Samverkan krävs mot hedersförtryck

I Stockholm finns ingen plan för hur myndigheter ska samverka för att motverka hedersrelaterat förtryck - men det finns andra län där man prövat en sådan modell.

En kartläggning som Radio Stockholm rapporterade om tidigare i veckan, visar att fler unga i Stockholm än vad som tidigare varit känt utsätts för så kallat hedersförtryck. I rapporten riktas kritik mot både skola och socialtjänst.

På Länsstyrelsen i Östergötland, arbetar Juno Blom, som utvecklingssamordnare i hedersrelaterad problematik. På onsdagen besökte hon Stockholm för att planera en gemensam kampanj med Rikspolisstyrelsen.

I Östergötland utformade man redan för för två år sen, samarbetsmodeller mot hedersförtryck mellan olika myndigheter. Något som bland annat lett till att polisen och socialtjänsten gemensamt ska göra en skolturné för att upplysa högstadie och gymnasieelever om deras rättigheter. Syftet är att den som utsätts för hedersförtryck ska veta exakt vart man vänder sig när man behöver hjälp.

Det nära samarbetet har varit helt avgörande för att stödet till de unga, har kunnat förbättras, säger Juno Blom till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".