Klimat kan vara orsak till fler fästingar

Allt fler svenskar insjuknar i TBE, fästingburen hjärninflammation, och ökningen är speciellt tydlig i Stockholmsregionen. Enligt de flesta forskare är det varmare klimatet en viktig orsak till att fästingarna blir fler och att därmed smittorisken ökar.

Men klimatförändringen är inte den enda förklaringen, säger Madeleine Westin, meteorolog och klimatstrateg.

- Det som också är speciellt med fästingarna är att de måste ha vissa speciella förutsättningar under vissa speciella perioder. Annars skulle man kunna tro att Skåne skulle få väldigt mycket fästingar, mycket mer i Stockholm, men så är det ju inte, utan Stockholm och Stockholms skärgård är ju i särklass den plats i Sverige där vi har mest fästingar, säger hon.

På allt fler orter i Sverige och Europa riskerar både barn och vuxna att bli fästingbitna och smittade av TBE. I landet upptäcktes totalt 224 fall förra året - av dem inträffade 158 i Stockholmsområdet, östra Sörmland och Uppland. I Stockholm betydde det en ökning med upp mot 60 procent.

Den som drabbas kan få feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk - men vissa får också svårare symptom med nackstelhet, koncentrationsstörningar och olika förlamningssymptom.

- Ja, är man vuxen och får TBE, så är det ungefär en tredjedel som får väldigt långdragna och kanske lite mer bestående besvär efter TBE-sjukdomen. Barn är mer lyckligt lottade. Där är det färre som får bestående skador, säger Lars Lindqvist, adjungerad professor i infektionssjukdomar på Karolinska institutet.

Tidigare hade TBE-smittade fästingar upptäckts i vissa delar av skärgården, men nu har de spritt sig så att de finns i stort sett i hela skärgården.

- Jag tycker inte att man ska kanske känna en oro, men man ska vara medveten om det här. Man behöver kanske inte ha barnen alltid springande i det höga gräset. Vi kan inte alltid gå med tajta kläder och stövlar på oss för att skydda oss, men vi kan också vaccinera oss, säger Madeleine Westin.