nykvarn

Rekordbesparingar slår hårt mot skolan

Nykvarns kommun ska spara 21 miljoner kronor i år och hårdast drabbade blir kommunens tre grundskolor. Ökad arbetslöshet och minskade skatteintäkter gör att femton skolanställda måste sägas upp i vår.

– Det är en besvärlig situation vi befinner oss i. Den största delen hamnar på skolan och det är för att den pedagogiska verksamheten är den avsevärt största vi har med över 50 procent av kommunens budget, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Johansson från Nykvarnspartiet.

- Sedan måste vi omfördela mellan vissa verksamheter. Bland annat ser vi enorma kostnadsökningar inom vård och omsorg och det måste vi prioritera, säger hon.

Det är fler områden som stryker på foten när den nu 10 år gamla kommunen står inför sin största besparing någonsin. Bland annat blir det mindre underhåll av kommunens lokaler men värst drabbas verksamheten på de tre grundskolorna.

Enligt Ann Johansson kommer ingen skola att läggas ner men däremot ska 15 personer sägas upp redan i maj. Men det ser inte utbildningschef Ann Zachrisson som ett så stort problem.

– Vi kommer att anpassa kostnaderna så att när vi går in i 2010 ska vi ha en skolorganisation som är anpassad till 73 miljoner kronor.

Hur kommer det här drabba eleverna?

– Vi har legat på en hög nivå när det gäller resurser till skolan så när vi nu jämför oss med kringliggande kommuner så kommer vi inte att ligga under snittet. Så det blir ingen katastrofal sänkning när vi har genomfört det, säger Ann Zachrisson. 

Men enligt kommunens ekonomichef Anders Sloma kommer besparingarna att påverka både kvaliteten och servicen på skolorna. Och Olivia Wahlgren som går i årkurs sex på Turingeskolan har redan 41 klasskompisar och önskar sig helst inte fler.

– Jag tycker att vi redan är jättemånga och det är ofta väldigt stökigt, så det skulle bli jobbigt om vi blev ännu fler.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se