STOCKHOLM

Klart hur Slussen ska se ut

Nu är det klart hur Slussen ska se ut i framtiden. Majoriteten i Stockholms Stadshus tänker gå vidare med förslaget från Foster & Partners och Berg Arkitektkontor. Enligt finansborgarrådet Sten Nordin (M) är detta ett slutgiltigt besked - några fler kursändringar blir det inte, säger han.

– Det här får inte stjälpas över ända ännu en gång, nu måste vi fatta beslut och starta arbetet. Vi har inte tid helt enkelt att fortsätta fundera på Slussen, därför den håller bokstavligen på att falla sönder, säger det moderata finansborgarrådet Sten Nordin.

– Man kommer att få se en levande stadsmiljö istället för en blåsig betongyta, man kommer att få se en modern stadsmiljö som skapar möjligheter för det som stockholmarna tycker så mycket om, att träffas ute på caféer och torgytor, fortsätter Sten Nordin.

Frågan om hur Slussen ska se ut i framtiden har diskuterats och debatterats under mycket lång tid. Men enligt Sten Nordin är det nu helt klart hur Slussen ska utformas.

Den gamla välkända karusellen försvinner och ersätts dels av en ny modern bilbro mot Skeppsbron, dels en ny gång- och cykelbro över vattnet bort mot Centralbron. Gamla Stan-sidan får en ansiktslyftning med en piazzaliknande strandpromenad eller stort trädäck utefter Munkbron.

Förslaget från Foster & Partners och Bergs Arkitektkontor är än så länge inte helt spikat, men bra nära, om nu de borgerliga får med sig oppositionen. I tidsplanen ligger ett formellt genomförandebeslut framåt hösten och byggstarten är planerad till 2011.

Om allt går som det ska står den nya Slussen klar 2018 till en kostnad av 6,3 miljarder kronor.

Claudia Kroupa och Amanda Strand som under fredagen satt på Stadshustrappan och tittade på Slussen som den ser ut idag ger förslaget godkänt rakt av.

– Det kommer att bli väldigt fint när man tittar på det.

– Det är många som går från Söder in mot stan, turister och så, och det är det fulaste stället. Det är som inbyggt där, man vill helst inte gå under där.

Så om det blir ens i närheten av de här bilderna av framtida Slussen, då blir det bra?

– Ja, och det blir modernare också.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".