Ingen ny sjöfyllerilag i sommar

Det blir ingen ny lag för fylleri till sjöss nästa år som det var tänkt. Orsakerna är bland andra att det nya förslaget fått kraftig kritik från flera håll å nu hinner inte justitiedepartementet lägga fram ett nytt lagförslag i tid. Det här innebär att det inte blir någon skärpning av promillegränsen inför kommande sommar. Polisen får heller inte möjlighet att rutinmässigt göra alkotester liknade de som sker efter vägarna.
Kritiken från Båtsportorganisationer - Sjöfartsverk - Kustbevakning osv har främst gällt var den föreslagna lägre promillegränsen på 0.2 promille skulle gälla. Förslaget omfattade bla allmänna farleder och hamnar - men kritikerna menar att det är svårt att dra en gräns och att lagen därmed bli rättsosäkert. I och med att lagförslaget nu dras tillbaka och omarbetas kan en ny lag börja gälla tidigast från sommaren 2003 säger Anders Perklev, chef för straffrättsenheten vid Justitiedepartimentet, till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".