Stockholm

Staden anmäls för luften på Hornsgatan

Naturskyddsföreningen tänker anmäla Stockholms stad till Länsstyrelsen för stadens hantering av den dåliga luften på Hornsgatan. Det fanns ett förslag om att förbjuda tung trafik men det drogs tillbaka i miljönämndeni torsdags, och det blev droppen för Naturskyddsföreningen.

– Vi vill att det ska bli tydligt att det är folks rätt att kunna andas frisk luft. Det här är ett väldigt påtagligt brott mot reglerna i miljöbalken. Det finns skrivet där precis hur smutsig luften får vara.

– På Hornsgatan överskrids de här normerna tjogtals med gånger varje år, säger Oscar Alarik, miljörättsjurist på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen representerar fem boende på Hornsgatan. I januari för ett år sedan skrev de till politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden för att klaga på luften och med krav på att miljönormerna följs. Sedan 2005 finns det gränser för hur dålig luften får vara gällande halten av partiklar, PM 10, och koldioxid.

Miljöförvaltningens tjänstemän föreslog att tung genomfartstrafik skulle förbjudas på Hornsgatan, förutom bussar.

Miljö- och trafikborgarrådet, moderaten Ulla Hamilton, håller dock med tjänstemännen på Trafikkontoret så nu ska man först utreda hur omfattande trafiken är och konsekvenserna av ett förbud.

– Det krävs ju faktiskt att man gör en analys. Dels hur omfattande trafiken är och dels vart den trafik som finns och som man skulle vilja styra om, vart den ska styras om nånstans, så den inte skapar problem någon annanstans, säger Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd (M).

Oscar Alarik på Naturskyddsföreningen anser att de mätningar av trafikflödet som gjordes 2006 i samband med trängselskatten räcker långt.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".