Reservvatten behöver bättre skydd

Bara 15 av länets 54 viktigaste vattenresurser för dricksvatten är ordentligt skyddade. Övriga måste nu få bättre skydd mot bland annat bebyggelse, trafik och utsläpp.

– Det är för att vara säker på att man har vatten den dagen det eventuellt händer något med Mälaren, att delar slås ut av föroreningar eller vad det kan vara för hotbild. Då är det viktigt att det finns tillräckligt med vattenresurser för folk, åtminstone så att det räcker till en början, som räcker några dagar eller veckor, säger Riitta Lindström, handläggare på Länsstyrelsens Miljöavdelning.

Idag får närmare 2 miljoner människor sitt dricksvatten från Mälaren. Oml den skulle bli förorenad är det Bornsjön som är länets viktigaste vattenresurs. Den har ordentligt skydd, men det finns många fler som behöver bättre skydd, och det innebär en del uppofringar från kommunernas sida.

– Det innebär att man kanske inte kan schakta, inte använda vissa bekämpningsmedel, inte bygga eller bara bygga en viss typ av bebyggelse. Det varierar från område till område vad det är för föreskrifter och vilka restriktioner det innebär.

Karolin Johansson
news.sth@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".