Illustration av hur Västra city kan komma att se ut

En ny stadsdel i centrala Stockholm

Planerna på en helt ny stadsdel i centrala Stockholm presenterades på måndagen. Genom att att bygga över järnvägspåren runt Centralstationen ska nya bostäder kunna byggas längs med Klara sjö.

– Här ser jag i framtiden en modern stadsdel med närhet till vatten och möjligheten att gå längs vattnet, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

Stockholms Stad presenterade tillsammans med fastighetsbolaget Jernhusen planerna för nybyggen runt Centralstationen. Den långsiktiga visionen är att hela spårområdet från Tegelbacken upp längs Klara sjö ska däckas över och ge plats för en helt ny stadsdel längs med vattnet.

Byggandet ska ske i etapper, från och med 2012 byggs ett högre hus vid Centralstationen med butiker kontor och bostäder , 2020 när Citybanan är färdigbyggd byggs ytterligare bostäder runt Centralstationen och 2030 kan planeringen börja för ett bostadsområde som sträcker sig längs hela Klara sjö

Den senaste tiden har höjden på nya byggnader i Stockholm diskuterats och byggnaderna i det nya området kommer att bli högre än vad vi är vana att se, en förutsättning för att det rent ekonomiskt ska vara värt att bygga menar Per Berggren, vd på Jernhusen, det bolag som äger marken där järnvägsspåren ligger:

– Något högre än de befintliga byggnaderna och anledningen till det är att det är dyrt att däcka över, men också att vi vill markera att det här är en central punkt för kommunikationer i Stockholm, säger han.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".