STOCKholm

Kön till studentbostäder växer

Väntetiden för att få en studentbostad i Stockholm, blir allt längre. Kötiden har tredubblats sedan 2007, och risken finns att det blir värre. Stockholms universitet har aldrig haft så många sökande som till höstterminen.

– Kötiden har öka markant, för ett par år sedan krävdes det cirka 100 ködagar för att få ett studentrum på Lappkärrsberget och idag ser vi att det behövs cirka 300 dagars kötid, säger Anders Cronqvist, informationschef på Stockholms studentbostäder .

Den långa kön beror, enligt Anders Cronqvist, på att ungdoms-kullarna blivit större och på att det kommer allt fler utländska studenter till staden för att studera. Men den är också en effekt av lågkonjunkturen.

– Vi har en vikande arbetsmarknad och fler som väljer att utbilda sig på högskola, säger Anders Cronqvist.

Blir det inte fler nya lägenheter så kan situationen till och med förvärras, menar Anders Cronqvist. Men bostadsborgar-rådet Joakim Larsson (M) är av en annan åsikt. Staden har en plan på akutbostäder för studenter redan till hösten, säger han.

– Dels så tar vi fram ett antal snabba lösningar; tillfälliga bygglov- det kan var moduler, det kan vara frågan om snabba åtgärder  såsom omvandlade lokaler och annant som kommer till stånd, säger Joakim Larsson.

– Sedan kommer vi också se till att  de som har önskemål om markanvisningar kommer att få erbjudande om placering av de byggen man vill åstadkomma, fortsätter han.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".